Mačke


01.06.2020

MUCEK LULA PO STANOVANJU

Gospa Ana s Ptuja ima doma muca starega 20let. Težave so se začele, ko je v hišo prišel mladi mucek, star 3 mesece. Stari muc je pričel lulati na nedovoljenih mestih, najraje v kuhinji. Gospo zanima, kako ravnati, da bo težavo pri starem mucu odpravila.
Za vedenjski vzorec muc, ki živijo individualno je značilno, da znajo svoje nestrinjanje z določenimi novimi situacijami, ki nastajajo v njihovem življenjskem okolju, izražati v obliki nenadoma asocialnega vedenja, kamor spada tudi izločanje blata in urina na najrazličnejših koncih bivalnega okolja. Z tem izkažejo svoj protest proti novonastali situaciji in ker so muce zelo inteligentne živali tudi dobro vedo, da z tem vznemirjajo svojega lastnika in ostale sostanovalce.
Kot navaja gospa Ana je njen muc star 20 let. To je zelo spoštljiva starost, krepko nad povprečjem življenjske dobe muc, ki znaša od 12 do 15let. V tem starostnem obdobju je možnost pojavljanja določenih bolezni, ki se kažejo z pogostim in nepričakovanim lulanjem mnogo. Kamni v mehurju so izredno pogosti in razen večkratnega dražljaja na odvajanje vode dostikrat ne opazimo ničesar drugega. V hujših primerih je urin krvav in muc boleč. Tudi starostna disfunkcija ledvic je lahko vzrok zgoraj omenjenim težavam. Gospe Ani vsekakor svetujem, da se z muckom oglasita v ambulanti za male živali. Potrebno je narediti ultrazvok ali rentgen in pregledati urin. V nejasnih primerih opravimo tudi pregled krvi in tako izločimo morebitna vnetja. Preiskave so ne invazivne in jih bo mucek z lahkoto prestal kljub visoki starosti.
Menim pa, da lulanje na nedovoljenih mestih pri mucu gospe Ane ni posledica bolezni temveč psihično stanje oziroma psihični nemir zaradi malega 3 mesečnega muca. Potrebno je biti zelo obziren do starega muca, nuditi mu dovolj pozornosti in nežnosti, saj se verjetno počuti ogroženega in za to protestira. Z kreganjem in kaznovanjem ne dosežemo ničesar, le poslabšamo lahko stanje. Potrpežljivost je na prvem mestu. Važno je, da staremu mucu omogočimo nemoten počitek, igranje in divjanje mladega muca polnega energije ga zelo verjetno moti in mu gre na živce. Priporočam tudi ločena stranišča z peskom, tako, da izključno stari muc uporablja svojega.
Vedno rad svetujem lastnikom malih hišnih živali, ki imajo ostarele ljubljenčke, da si nabavijo mlade živali. Smrt dolgoletnega malega prijatelja je močan stres in žalost nam pomaga prebroditi mlada pridobitev. V času sobivanja stare in mlade živali, se mladič intenzivno uči in pridobiva izkušnje od starejšega. Redko se zgodi in to predvsem pri mucah, da starejši muc dolgo ne sprejme mlajšega razgrajača in protestira med drugim na zgoraj omenjeni način. Potrebno je dosti potrpljenja, predvsem pri mucu gospe Ane, saj je zaradi izredno visoke starosti še bolj občutljiv. Verjamem, da se bodo stvari uredile, in bo starejši muc nehal lulati po stanovanju in sprejel mladička v svoj življenjski prostor.

Emil Senčar dr.vet.med.

01.08.2019

MAČJA LEVKOZA, NAJNEVARNEJŠA MAČJA IMUNOSUPRESIVNA BOLEZEN

V prejšnjih prispevkih sem že opisal dve nevarni imunosupresivni mačji bolezni, mačjo kugo in mačji AIDS, ostala je še najnevarnejša, bolezen z najslabšo prognozo, mačja levkoza.

01.08.2019

MAČJI AIDS, NEVARNA IN NEOZDRAVLJIVA IMUNOSUPRESIVNA BOLEZEN

V prejšnjem veterinarskem prispevku sem obdelal mačjo kugo, ki je imunosupresivna bolezen z najvišjo smrtnostjo pri mačkah. V današnjem prispevku pa nekaj več o mačjem AIDS-u, ki prav tako spada med neozdravljive imunosupresivne bolezni mačk, saj se je nabralo kar nekaj vprašanj lastnikov mačk, ki imajo diagnosticiran mačji AIDS in jih zanima prognoza bolezni, zdravljenje itd.

01.08.2019

PERZIJSKE MUCE IN TEŽAVE Z LEDVICAMI II.

V prejšnjem veterinarskem prispevku sem opisal bolezen, ki prizadene predvsem perzijske mačke in mešance z njimi in to je policistična degeneracija ledvic. V današnjem prispevku pa bom poskušal pojasniti klinične znake porajajoče se bolezni, kako jo pravočasno ugotovimo in kako lahko ukrepamo.

01.08.2019

PERZIJSKE MUCE IN TEŽAVE Z LEDVICAMI I.

Dobili smo nekaj vprašanj lastnikov muc glede preverjanja zdravstvenega stanja ledvic pri njihovih mucah in to predvsem glede diagnostike policistične degeneracije ledvic. Lastnike zanima tudi ali se lahko pomaga mucam z omenjeno boleznijo in njihovo preživetje.