Splošno


11.06.2020

ŽLEZA ŠČITNICA IN NJEN POMEN PRI MALIH ŽIVALIH

Tiroidea, oziroma ščitnica je žleza z notranjim izločanjem in pomembno funkcijo v organizmu. Motnje v delovanju organizma se pojavijo, kadar ščitnica izloča preveč hormonov v kri in še pogosteje, kadar izloča premalo hormonov. Bolezen je sorazmerno pogosta predvsem pri psih, pri mucah pa se pojavlja redkeje. Ščitnica je žleza z mnogoterimi funkcijami, najpomembnejša je uravnavanje presnove. Bolezen, ko žleza proizvaja premalo ščitničnih hormonov se imenuje hipotiroidizem.
Žleza ščitnica leži ob grlu, ima obliko črke H in proizvaja dva ščitnična hormona T3 in T4. Ščitnična hormona vplivata tudi na delovanje drugih zelo važnih žlez v organizmu, predvsem hipofize in hipotalamusa, žlez, ki ležita v lobanjski votlini. Bolezenski znaki so zelo raznovrstni in nespecifični. Pravzaprav ni prav nobenega specifičnega oziroma karakterističnega bolezenskega znaka, po katerem bi lahko trdili, da gre za to bolezen. Ščitnični hormoni vplivajo na presnovo v celicah in pri pomanjkanju le teh pride do motenj presnove v vseh organskih sistemih. Lastniki kužkov obolelih za hipotiroidizmom, najprej opažajo nabiranje telesne teže oziroma debelost pri svojih ljubljenčkih. Pojavijo se številne kožne težave, od srbenja do prhljajaste izsušene kože, predvsem pa kužek močno izgublja dlako. Dlaka lahko na določenih delih popolnoma izpade, drugje pa je povsem redka. Pogosto je rep popolnoma gol in govorimo o tako imenovanem podganjem repu. Zaradi slabe odlakanosti, take živali težko prenašajo mraz. Pri obolelih živalih zelo pogosto najdemo povišan holesterol v krvi, pojavlja se tudi slabokrvnost. Pogosta je tudi bradikardija, upočasnjeno bitje srca. Pri več kot polovici primerov najdemo tudi prekomerno pigmentacijo kože, koža postaja temna, celo črna. Psihično stanje živali se tudi spreminja, pojavijo se znaki duševne otopelosti. Žival se ne zanima za okolico, kot se je nekdaj, pogosto postaja tudi razdražljiva. Zaradi hipotiroidizma se pogosto pojavijo tudi lokomotorne motnje, predvsem težave s šepanjem in hrbtenico.
Najpogosteje obolevajo psi srednje starosti, od četrtega leta dalje in do desetega leta. Prizadete so srednje velike in velike pasme, bolezen je redka pri malih in pritlikavih pasmah.
Izkušen veterinar posumi na hipotiroidizem na podlagi skupka omenjenih bolezenskih znakov in znamenj. Bolezen dokažemo z merjenjem ščitničnih hormonov v krvi, obstajajo tudi hitri testi, vendar so precej nezanesljivi.
Zdravljenje je dokaj preprosto, kužek mora vse življenje dobivati ščitnične hormone v obliki tablet. Zdravljenje je po večini zelo učinkovito in prav prijetno je pogledati kužka po mesecu ali dveh zdravljenja, ko se ponovno bohoti v vsej svoji lepoti kosmatega kožuščka in je normalnega in veselega razpoloženja. Bolezenski znaki izginejo, terapijo s tabletkami pa moramo v večini primerov nadaljevati do konca življenja. Pri obolelih živalih vršimo kontrolo ščitničnih hormonov v krvi dva krat letno in glede na rezultate tudi prilagodimo dolžino in intenzivnost zdravljenja. Živali zelo v redu prenašajo predpisane tabletke, lastnik pa mora vestno skrbeti, da jih redno zaužijejo.

 

Emil Senčar dr.vet.med.

01.06.2020

ALI JE MOŽNO DOKONČNO POZDRAVITI ALERGIJO?

Več vprašanj razočaranih lastnikov malih hišnih ljubljenčkov se je nabralo z enako tematiko in problematiko in to so alergije. Živali kihajo, kašljajo, imajo izcedek iz očí, nahod, praskajo se po glavi, očeh, po telesu, otresajo z ušesi, ližejo po tačkah in se bi lahko našteval. To vse se dogaja izključno živalim, ki so alergiki in lastniki so pogosto razočarani in nejevoljni, saj se enaka problematika pri njihovih ljubljenčkih ponavlja iz leta v leto ali celo iz meseca v mesec. V tem pomladnem času so manifestacije alergičnih reakcij najizrazitejše, saj v naravi kar mrgoli najrazličnejših alergenov. Narava se intenzivno prebuja, cvetijo najrazličnejše trave in drevesa in zrak je poln cvetnega prahu, kar lahko sami opazimo npr. na avtomobilih, ki so ko stojijo, prekriti z finim rumenim prahom. Atopija se imenuje vrsta alergije, ki je v tem letnem času najpogostejša. Atopija pomeni, da vdihnemo alergen v telo preko vdihanega zraka v pljuča in tako se reakcija prične. Najhuje je, kadar se vzroki za alergično reakcijo seštevajo, vdihanemu alergenu se pridružijo se bolhe, ki pikajo žival po telesu in po možnosti se nepravilna oziroma neprimerna prehrana, ki že sama po sebi povzroča srbež na kozi živali.
Vsa vprašanja lastnikov omenjenih živali imajo skupni imenovalec in to je, ali je možno živali dokončno pozdraviti?
Alergije zdravimo najpogosteje simptomatsko, kar pomeni, da zdravimo simptome oziroma posledice, katere alergije povzročajo. Zdravila so usmerjena v blokado alergične reakcije in kasneje v njeno preprečitev. Prav tako je potrebno pozdraviti škodo, katera je nastala na kozi živali zaradi intenzivnega praskanja. Najbolje in najlažje bi preprečili alergijo, če bi poznali njen vzrok. Prav tu pa se težave začnejo, saj do vzroka ni enostavno priti. Obstajajo najrazličnejša testiranja živali in alergijski kožni testi, ki so bolj ali manj zaneslivi in pogosto zelo težko izvedljivi. Se najprimernejša je metoda, pri kateri odvzamemo kri živali in nato na podlagi ugotovljenih protiteles v krvi v visoko specializiranih laboratorijih v Evropi ugotavljajo vzrok alergije pri naši živali. Naredijo se tako imenovani presejalni testi, pri katerih se zajamejo alergeni okolja, hrane, najrazličnejših trav, dreves, bolh, glivic itd. Ko se ugotovi na kaj je naša žival alergična, se lahko izdela tudi serum, ki desenzibilizira našo žival, kar pomeni, da se le ta več ne odzove z alergijo na določen alergen, kateri je prej grenil življenje njej in prav tako njenemu lastniku. Slabost omenjene metode je še vedno relativno visoka cena, ki je okoli 300 do 500 EU. Vendar je lahko samo to odgovor na vprašanja lastnikov živali, le tako lahko trajno, oziroma za dolgo časovno obdobje preprečimo nezaželeno alergijo pri našem ljubljenčku. Ko poznamo vzrok, se mu lahko izognemo, če pa to ni mogoče, pa žival s posebej za njo narejenim serumom desenzibiliziramo, tako, da se alergija ne ponavlja več.
Emil Sencar dr.vet.med.

01.06.2020

ALERGIJE PONOVNO

Pomlad je končno prišla med nas in zraven prinesla tako kot vsako leto izbruh najrazličnejših alergijskih stanj pri naših kosmatincih. Precej vprašanj razočaranih lastnikov malih hišnih ljubljenčkov se je nabralo z enako tematiko in problematiko. Živali kihajo, kašljajo, imajo izcedek iz očí, nahod, praskajo se po glavi, očeh, po telesu, otresajo z ušesi, ližejo po tačkah in se bi lahko našteval. To vse se dogaja izključno živalim, ki so alergiki in lastniki so pogosto razočarani in nejevoljni, saj se enaka problematika pri njihovih ljubljenčkih ponavlja iz leta v leto ali celo iz meseca v mesec. V tem pomladnem času so manifestacije alergičnih reakcij najizrazitejše, saj v naravi kar mrgoli najrazličnejših alergenov. Narava se intenzivno prebuja, cvetijo najrazličnejše trave in drevesa in zrak je poln cvetnega prahu. Atopija se imenuje vrsta alergije, ki je v tem letnem času najpogostejša. Atopija pomeni vrsto alergične reakcije, kjer pride alergen v telo preko vdihanega zraka v pljuča in tako se reakcija začne. Najhuje je, kadar je več različnih vzrokov za alergično reakcijo, vdihanemu alergenu se pridružijo se bolhe, ki pikajo žival po telesu in po možnosti se nepravilna oziroma neprimerna prehrana, ki že sama po sebi povzroča srbež na kozi živali.
Vsa vprašanja lastnikov omenjenih živali imajo skupni imenovalec in to je, ali je možno živali dokončno pozdraviti?
Alergije zdravimo najpogosteje simptomatsko, kar pomeni, da zdravimo simptome oziroma posledice, katere alergije povzročajo. Zdravila so usmerjena v blokado alergične reakcije in kasneje v njeno preprečitev. Prav tako je treba pozdraviti škodo, katera je nastala na kozi živali zaradi intenzivnega praskanja. Najbolje in najlažje bi preprečili alergijo, če bi poznali njen vzrok. Prav tu pa se težave začnejo, saj vzroka ni enostavno ugotoviti. Obstajajo najrazličnejša testiranja živali in alergijski kožni testi, ki so bolj ali manj zanesljivi in pogosto zelo težko izvedljivi. Se najprimernejša je metoda, pri kateri odvzamemo kri živali in nato na podlagi ugotovljenih protiteles v krvi v visoko specializiranih laboratorijih v Evropi ugotavljajo vzrok alergije pri naši živali. Naredijo se tako imenovani presejalni testi, pri katerih se zajamejo alergeni okolja, hrane, najrazličnejših trav, dreves, bolh, glivic itd. Ko se ugotovi, na kaj je naš ljubljenček alergičen, se lahko izdela tudi serum, ki ga desenzibilizira, kar pomeni, da se le ta več ne odzove z alergijo na določen alergen, kateri mu je prej grenil življenje in prav tako njegovemu lastniku. Slabost omenjene metode je še vedno relativno visoka cena, ki je okoli 300 do 500 EU. Vendar je samo alergološko testiranje lahko zanesljiv odgovor na vprašanja lastnikov živali, le tako lahko trajno, oziroma za dolgo časovno obdobje preprečimo nezaželeno alergijo pri našem ljubljenčku. Ko poznamo vzrok, se mu lahko izognemo, če pa to ni mogoče, pa žival s posebej za njo narejenim serumom desenzibiliziramo, tako, da se alergija ne ponavlja več.

01.06.2020

ALERGIJE PRI MALIH ŽIVALIH

Kot vsako leto v tem letnem času tudi letos veterinarji beležimo izjemen porast alergij pri malih živalih. Dobili smo tudi več vprašanj s tematiko, ki je v zvezi z alergijami, tudi zaskrbljenost in razočaranje je najti v prispelih vprašanjih, za to bom v današnjem prispevku napisal nekoliko dejstev, ki jih moramo kot lastniki psov in tudi mačk vedeti.
Kot sem že omenil, smo dobili več pisem z vprašanji razočaranih lastnikov malih hišnih ljubljenčkov z enako tematiko in problematiko. Lastniki opisujejo, da njihove živali kihajo, kašljajo, imajo izcedek iz očí, nahod, praskajo se po glavi, očeh, po telesu, otresajo z ušesi, ližejo po tačkah in še bi lahko našteval. To vse se dogaja izključno živalim, ki so alergiki oziroma nagnjeni k alergiji in njihovi lastniki so seveda razočarani in nejevoljni, saj se enaka problematika pri njihovih ljubljenčkih ponavlja iz leta v leto ali celo iz meseca v mesec. V tem pomladnem času so manifestacije alergičnih reakcij najizrazitejše, saj v naravi kar mrgoli najrazličnejših alergenov. Narava se intenzivno prebuja, cvetijo najrazličnejše trave in drevesa in zrak je poln cvetnega prahu, kar lahko sami opazimo npr. na avtomobilih, ki so prekriti s finim rumenim prahom, če stojijo na prostem. In prav ta cvetni prah je alergen in glavni vzrok za težave živali v tem času. Atopija se imenuje vrsta alergije, ki je v tem letnem času najpogostejša. Atopija pomeni, da alergen pride v telo aerogeno, preko vdihanega zraka v pljuča in tako se reakcija začne. Vnetja oči z izcedkom so izredno pogosta pri psih in mucah, prav tako izcedek iz nosu in kihanje. Najhuje pa je takrat, kadar je več vzrokov za alergično reakcijo in se le ti seštevajo. Vdihanemu alergenu se pridružijo se bolhe, ki pikajo živali po telesu in potem še po možnosti nepravilna oziroma neprimerna prehrana, ki že sama po sebi povzroča srbež na koži živali. Vsota vseh omenjenih dejavnikov je močan izbruh alergije pri naši živali.
Vsa vprašanja lastnikov omenjenih živali imajo skupni imenovalec in to je, ali je možno živali dokončno pozdraviti?
Alergije poskušamo vsekakor preprečevati, z zdravili zoper bolhe, ustrezno prehrano, preventivnim stiskanjem ob analnih mešičkov, če pa se zgodi izbruh, jih zdravimo najpogosteje simptomatsko, kar pomeni, da zdravimo simptome oziroma posledice, katere alergije povzročajo. Zdravila so usmerjena v blokado alergične reakcije in kasneje v njeno preprečitev. Prav tako je treba pozdraviti škodo, ki je nastala na kozi živali zaradi intenzivnega praskanja. Najbolje in najlažje lahko preprečimo alergijo, če bi poznali njen vzrok. Prav tu pa se težave začnejo, saj do vzroka oziroma povzročitelja alergije ni enostavno priti. Obstajajo najrazličnejša testiranja živali in alergijski kožni testi, ki so bolj ali manj zanesljivi, vendar v praksi pogosto zelo težko izvedljivi. Se najprimernejša je metoda, pri kateri odvzamemo kri živali in se nato na podlagi ugotovljenih protiteles v krvi zoper alergene laboratorijsko ugotavljajo povzročitelji. Omenjene alergološke teste opravljajo visoko specializirani laboratoriji v tujini. Naredijo se tako imenovani presejalni testi, pri katerih se zajamejo alergeni okolja, hrane, najrazličnejših trav, dreves, bolh, glivic itd. Ko se ugotovi vzrok, na kaj je naša žival alergična, se lahko izdela tudi serum, ki desenzibilizira našo žival, kar pomeni, da se le ta več ne odzove z alergijo na določen alergen, ki je prej grenil življenje in prav tako njenemu lastniku. Prav ta desinzibilizacija organizma je velika prednost, saj se najpogosteje alergenom okolja ne moremo umakniti. Slabost omenjene metode je še vedno relativno visoka cena, ki je med 300 do 500 EUR. Vendar, vedeti je treba, da lahko samo na tak način podamo zanesljiv odgovor lastniku alergične živali glede vzroka alergije pri njegovi živali in tudi njegovo žival ustrezno oskrbimo in pozdravimo.
Emil Senčar dr.vet.med.

01.06.2020

STERILIZACIJA PSIČK IN MAČK

Pomlad prihaja in kot vsako leto v tem času narava spodbudi hormonalno aktivnost psov in mačk. Veliko je vprašanj o smiselnosti sterilizacije, kdaj sterilizirati, katera metoda je najboljša, kakšne so lahko posledice sterilizacije in še bi lahko našteval. Tako bom danes opisal sterilizacijo psičk in mačk.

01.08.2019

ŽIVALI POLETI

Poletje je letni čas, ki nam prinaša veliko veselja, čas počitnic, brezskrbnih dni brez šole, čas sprostitve za mlajše, za starejše je poletje lahko tudi čas težav povezanih z visoko vročino. Podobno je pri živalih, pri naših hišnih ljubljenčkih.

01.08.2019

ZASTRUPITVE, KAKOR VSAKO LETO, TUDI LETOS!

Zaradi nenormalno velikega števila živali, predvsem psov, pa tudi mačk v ambulanti z diagnozo zastrupitve in pogosto nepravilne reakcije lastnikov, bom v današnjem veterinarskem prispevku ponovno napisal, kako ravnati, če naš kužek ali mucek nenadoma postane omotičen, se slini in bruha, ima krče, močno smrdljivo drisko ali pa ga najdemo, ko je že napol v nezavesti.

01.08.2019

ODSTRANJEVANJE ZOBNEGA KAMNA IN NARKOZA

Jože s Ptuja ima 9 let starega črnega srednjega kodra, pri katerem je opazil, da ima na zobeh rumene obloge. Kužek v zadnjem času tudi slabše je in ima kar močan zadah iz gobčka. Zanima ga ali gre za zobni kamen in če ga je mogoče odstraniti brez, da bi dali kužku narkozo.

01.08.2019

POČITNIŠKA PROBLEMATIKA IN NAŠI LJUBLJENČKI

V prejšnjem prispevku sem napisal nekaj več o dilemi ali vzeti našega kosmatinca na morje, oziroma dopust ali ne in danes nadaljujem z omenjeno problematiko, ki vsebuje odgovore na vprašanja, ki so jih poslali lastniki psov s počitniško tematiko.

01.08.2019

DIABETES OZIROMA SLADKORNA BOLEZEN PRI MALIH ŽIVALIH I.

Sladkorna bolezen se strokovno imenuje diabetes melitus in pomeni bolezensko stanje, ki nastopi, kadar naš muc ali kužek ne more porabljati krvnega sladkorja, oziroma nadzirati njegove količine v krvi.

01.08.2019

DIABETES OZIROMA SLADKORNA BOLEZEN PRI MALIH ŽIVALIH II.

V prejšnjem veterinarskem nasvetu sem se posvetil sladkorni bolezni na splošno, v današnjem prispevku pa nekaj več o diagnostiki sladkorne bolezni in njenem zdravljenju.

01.08.2019

KRVAV URIN PRI KUŽKIH IN MUCAH

Problematika pojavljanja krvi v urinu je pri malih živalih zelo pogosta in zelo kompleksna. Vzrokov za omenjeno stanje je res dosti in prav v tem zimskem času imamo precej vprašanj lastnikov malih živali, ki sprašujejo, kako ukrepati v primeru, ko opazijo kri v urinu pri svoji živali. Pozimi, ko zapade sneg, je teh vprašanj največ, saj je na beli snežni podlagi takoj vidna kri v urinu.

11.06.2020

ŽIVALI KOT NOVOLETNO DARILOi

V prednovoletnem času obdarovanj si mnogo otrok goreče želi kužka, muco, morskega prašička, hrčka, ptička ali kaj podobnega. Tudi ljudje smo v tem času pozitivno usmerjeni in hitro lahko podležemo prošnji otroka, da bi imel kužka. Treba je vedeti, da marsikatera živalca, ki je prišla pred novim letom v hišo kot darilo, konča v zavetišču za živali ali pa ga čaka še hujša usoda.
Po prvih dneh veselja se novi skrbniki živalce začnejo srečevati z resničnostjo. Na živalco niso bili ustrezno pripravljeni in nimajo ustreznega znanja. Nov kužek nenadoma postane preglasen, kaka in lula po stanovanju, grize čevlje in ostale stvari, med ostalim na primer tudi pilota za televizijo, mucek si kremplje brusi po sedežni garnituri in preprosto se zgodi, da je z novo pridobitvijo preveč dela. Tak kužek zelo hitro postane kandidat za zavetišče. Skrbniki zavetišč se v mesecu januarju srečujejo z navalom, kot ga ni med letom. Velja pravilo, da kužek ali katera druga živalca ne sme biti darilo presenečenja.
Omisliti si kužka je za vsako družino korak, ko pride v hišo nov družinski član z vsemi potrebami in hotenji in vsekakor spremeni ustaljeni ritem, ki je bil do sedaj. Starši morajo skupaj z otroki oceniti ali sploh lahko nudijo ustrezne življenjske razmere za kužka. Kuža potrebuje nego, potrebuje redne obroke hrane, treba ga je voziti na sprehod, treba se je ukvarjati z njim. Tudi stanovanje je potrebno bolj čistiti. Ne smemo pozabiti stroškov in to za hrano, registracijo, veterinarske usluge, saj moramo skrbeti za njegovo zdravje, za preventivo, potem stroški morebitnega šolanja kužka in drugo. Predvsem, pa se mora otrok zavedati, da bo moral žrtvovati kar precej prostega časa za svojega kužka. Kužek nedvomno prinese v hišo veliko veselja, sreče, razigranosti in drugih užitkov vendar se moramo že pred prihodom dogovoriti kdo in v kolikšni meri bo skrbel za njega. Samostojno lahko skrbi za kužka otrok, ki je napolnil 12 do 13 let. Mlajši vsekakor potrebujejo pomoč staršev. Vse to se je potrebno pred nabavo kužka dogovoriti in pogovoriti, da preprečimo kasnejše razočaranje in slabo voljo in posledično veliko travmo za kužka, ker mora v novo okolje, v azil. Nekateri neodgovorni posamezniki take kužke pogosto kar odpeljejo od hiše in izpustijo, češ, saj se bo znašel. Tako dejanje je vredno največjega obsojanja, saj tak kužek nebogljeno tava na okrog prestrašen in lačen.
Torej, novo leto prihaja, obdarujmo se na tisoč možnih načinov, živali pa naj bodo darilo le kot rezultat dobro premišljenih in vnaprej pripravljenih načrtov in družinskih soglasij. Osrečevale nas bodo naslednjih 10 do 20 let in na to se je potrebno ustrezno in dobro pripraviti.

11.06.2020

BLIŽA SE NOVO LETO IN NA ŽALOST TUDI POKANJE PIROTEHNIKE

December se je pričel in pred nami so bučni prednovoletni dnevi, ko pogosto pokajo petarde in ostala pirotehnična sredstva, s katerimi si nekateri popestrijo in po njihovi razlagi polepšajo praznovanje v pričakovanju novega leta. Zakonodaja sicer prepoveduje uporabo pirotehničnih sredstev, pri katerih pride do poka, to je predvsem petard in ostalih eksplozivnih sredstev. Vendar, najverjetneje bo podobno kot vsako leto, da bo pokanje petard bolj ali manj izrazito v blokovskih naseljih, mestnih ulicah in drugje. Zelo bi bil vesel, če temu ne bo tako, saj nepričakovan glasen pok deluje hudo stresno in negativno na mnogo ljudi in prav tako na večino živali. Pri tem mislim predvsem na male živali, na pse in muce, ki živijo z nami v stanovanjih ali na prostem.
Na žalost se veliko število naših malih kosmatinčkov odzove na pokanje petard in raket s strahom, nemirom, drgetom, skrivanjem, tudi bruhanjem in drisko, se pravi z vsemi znaki hudega stresa, ki ima skrajno negativen učinek na našega ljubljenčka. Nekateri psi se na pokanje odzovejo z nervoznim neustavljivim lajanjem, ki je zelo moteče za lastnike in tudi za sosede. Le ti se sicer ne bojijo in niso prestrašeni, so pa zaradi pokanja nervozni, imajo zelo povečan prag vzdražljivosti in se odzivajo še dalj časa po poku bolj intenzivno in burno z motečim laježem. Pogosto so v nevarnosti, ker želijo z zobmi uničiti predmet, ki poka ali se iskri. Pri tem lahko pride do hudih poškodb ustne votline, ko kuža ugrizne na primer v raketo, ki je prižgana in čaka na vzlet. Enako je tudi pri petardah, ko pes prižgano petardo zgrabi z gobcem in mu na to le ta eksplodira v ustih. Precej lastnikov psov se v tem času sprašuje, kako lahko zaščitijo svojega psa pred stresom v teh prednovoletnih dneh?
Pomembno je, da začnemo pravočasno razmišljati o zaščiti, saj je iskanje rešitve tik pred zdajci npr. na silvestrski večer prepozno in neuspešno. Najbolje je, da se lastniki psov, ki so občutljivi na pokanje in se odzovejo s strahom in paniko, posvetujejo s svojim veterinarjem, kako vrsto zaščite bodo uporabili. V uporabi so namreč sredstva na naravni bazi, to so predvsem preparati v obliki tablet in tinkture, narejene iz baldrijana, ki je naravni antidepresiv in deluje proti strahu in tesnobi pri ljudeh in pri živalih. Pomembno pa je, da ga začnemo uživati pravočasno, kar pomeni vsaj 14 dni pred pričakovanimi stresnimi dogodki. Učinki so presenetljivo dobri in povsem brez motečih stranskih učinkov zdravila. Drug način zaščite je uporaba pomirjevalnih tablet oziroma antidepresivov, ali kombinacije obojega in to tik pred pričakovanimi dogodki. Tu gre po večini za tabletke za ljudi in njihovo uporabo lahko pri živalih predpiše samo izkušen veterinar po predhodnem pregledu psa in obveznem pogovoru z njegovim lastnikom. Te tabletke se uporabijo do 12 ur pred omenjenimi težavami in če so pravilno uporabljene in dozirane, lahko pes, ki je drugače plašen in prestrašen, presenetljivo dobro preživi trušč novoletne noči ali podobnih situacij.
Emil Senčar dr.vet.med.